diumenge, 6 de juliol del 2008

En el valle de Elah





Pel·lícula de Paul Haggins, director de Crash i guionista de Million Dolar Baby, amb protagonistes de gran renom com Tommy Lee Jones, Charlize Theron i Susan Sarandon.

Un soldat, en tornar de la guerra, no es presenta a la base. El seu pare, exmilitar, dedica totes les seves energies a buscar-lo i descobrir què ha passat. A mesura que es va apropant a la veritat, s'adona que el seu fill no és la persona que ell es pensava.

Una pel·lícula sobre els efectes de la guerra en aquells que van a lluitar, que parla de les barbaritats que es poden arribar a cometre en el camp de batalla, dels abusos, i de les seqüel·les que pateixen aquells que tornen. És una història de denúncia, contextualitzada a l'exèrcit nord-americà i a la guerra de l'Iraq, però que ben bé podria parlar de qualsevol conflicte en qualsevol temps.

Tot i que el desenvolupament de l'argument decau a mesura que avança i que el cas del noi desaparegut no està del tot ben resolt, val molt la pena per allò que explica. El soldat és només una excusa, l'important és què passa, què hi ha darrere, i que podria tractar-se perfectament d'una història real.