diumenge, 2 de març del 2008

Curtmetratgistes en acció

El curtmetratge, a Espanya, sembla sentenciat a un segon pla que, tenint en compte els bons resultats a l’estranger (dues nominacions a l’Oscar, un premi a Sundance, un premi del Cinema Europeu...), no es mereix ni de bon tros. Els seus realitzadors semblen ser-ne molt conscients, i no estan disposats a resignar-se. L’incident amb l’Acadèmia de Cinema Espanyol els va fer reaccionar. Van ser exclosos de la gala televisada de lliurament dels Goya, però es van organitzar, van crear una plataforma, Indignados.org, van reunir 4.000 firmes i van aconseguir que els acadèmics es fessin enrere.

Ara no s’aturen. En el marc del Festival Solidari del Cinema Espanyol de Càceres, han organitzat una trobada per analitzar els problemes del sector. Són conscients que per fer-se escoltar han d’anar tots a una, estar organitzats, i en aquesta primera trobada ja han fixat les bases per crear una coordinadora amb comissions específiques que representi, defensi i fomenti els curts espanyols. Exigeixen que el curtmetratge sigui considerat un format en si mateix per convertir-se en una indústria paral·lela a la dels llargmetratges, i denuncien les dificultats que es troben en producció, finançament i distribució, i el poc recolzament que reben de les televisions públiques.

Afirmen que, si el curtmetratge té tan poc seguiment per part del públic, és degut a que, aquest, pràcticament no sap que existeix. Fora de festivals i concursos, el realitzadors d’aquestes petites pel·lícules no tenen l’oportunitat de mostrar i vendre el seu producte. Són poques les televisions que aposten per ells en les seves programacions (el programa de TVE, Versión Española, que cada any convoca un concurs, i el de BTV Filmets, en són dos exemples, però en tots dos casos els emeten passada la mitja nit), i tampoc abunden els cinemes que, com els Verdi, els cedeixen un espai a les seves cartelleres.

Veurem si poc a poc es fan escoltar i aconsegueixen millorar la seva situació. Tots ens en beneficiaríem, el nivell dels curtmetratges espanyols és altíssim.

Us deixo amb el curt català amb més èxit internacional del cinema espanyol, i un exemple que prova que cal fomentar els curts: La ruta natural, d’Àlex Pastor, guanyador del Festival de Sundance de 2006. Disfruteu-lo.

2 comentaris:

AlBeRt ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
AlBeRt ha dit...

Hola Aina, soc L'albert, ja fa temps que volia veure aquest curt. He "flipat"!

Per cert, no sé si es cosa dels meus plugins o què, que en els comentaris hi ha un corrector en castellà i no en català, a mode constructiu t'ho dic.